Foto: AFP/Scanpix
Maailm
23. september 2018, 13:19

Paavsti valimisega on sageli alt mindud

Uuel nädalal saame tervitada Eesti pinnal paavst Franciscust, kelle karjäär on siiani möödunud ilma suuremate skandaalideta (kui välja arvata regulaarsed pedofiil-kirikuisade juhtumid). Samas pole paavstluse ajalugu sugugi nii plekitu.

Paavstlus sai alguse ligi 2000 aastat tagasi, kui esimese paavstina tegutses Peetrus. Praeguseks on paavste Vatikani ametlikus loetelus 266, kuid mitte kõik nendest pole olnud vagad, korralikud ja eeskujulikud pühamehed ja kirikujuhid. Vatikani ajaloos on olnud selliseid inimesi ja tegelasi, keda paljud tahaksid unustada, sest sageli pole kurjategijateks olnud mitte tavalised kardinalid, vaid paavstid ise.

Mitte kõik paavstid pole olnud Jumalale väärilised asemikud Maa peal

Rooma paavsti südametunnistus peab olema kristalselt puhas nii Jumala kui inimeste ees ning tal tuleb olla kuulekas ja ustav usule. Palju sajandeid on katoliku kirik püüdnud valida oma juhiks kõige paremat ja väärikamat inimest, kes suudaks mitmemiljonilist kogudust hästi juhtida. Kuid tihti pole see kuigi hästi õnnestunud, sest võim rikub inimest ja absoluutne võim rikub inimest absoluutselt, mistõttu mitte kõik paavstid pole olnud Jumalale väärilised asemikud Maa peal.

Inimlikud pahed pole tundmatud paljudele paavstiks valitud inimestele, kes pole suutnud usumehele kohaselt käituda. On ju ammu teada, et ükski inimene pole täiuslik. Nii on kirikupeaks saanud skandaalsed, odioossed, liiderlikud, pahelised, patused, südametud ja julmad inimesed. Paavstide hulgas on olnud õgardeid, alkohoolikuid, mõrvareid, vaegaid, intsestihuvilisi, seksuaalperverte. Rooma keisritest alguse saanud pedofiilia on aga muutunud iidseks katoliiklikuks traditsiooniks. 2000 aasta jooksul on Vatikani paleed näinud paavstide selliseid vägitegusid, millest tavalised koguduseliikmed poleks osanud isegi und näha.

Vatikani ajaloos on olnud palju saladusi ja skandaale, mille on põhjustanud paavstid ise. Nõnda on paavstid oma paleedes kodustanud prostituute ja arvukaid armukesi, kasvatanud hulgaliselt vallaslapsi, korraldanud suuri seksiorgiaid, varjanud ja kaitsnud kurjategijaid, teostanud tumedaid finantstehinguid, karistanud julmalt vaenlasi jne.

“Need paavstid elasid nagu kuningad. Nad oli äraostetavad ja kõlblusetud. Nad ei kõhelnud korraldada orgiaid ega ehitada luksuslikke paleesid. Nendega võrreldes on Paris Hilton täielik pühak. Need olid kohutavad inimesed ja õudsad paavstid,” kirjutas ajaloolane David Gibson.