Vale-Ruslan: mõnedel andmetel on tegemist hoopis kolonel Anatoli TšepigagaFoto: AFP PHOTO / Metropolitan Police Service
Maailm
26. september 2018, 20:22

VÕLTSITUD IDENTITEET: Skripalide mürgitaja on tegelikult GRU polkovnik, kes kasutas valenime (69)

Uuriva ajakirjandusega tegelev Bellingcati grupp väidab, et on tuvastanud Skripalide mürgitaja tegeliku isiku. Inimene, keda on seni esitletud Ruslan Boširovina, on tegelikult GRU polkovnik Anatoli Tšepiga.

Briti võimud ei ole avastust veel kommenteerinud, ent BBC andmeil ei ole mehe identifitseerimise osas mingit vaidlust tekkinud. Arvatavasti reisis Tšepiga Suurbritanniasse võltsitud passiga, kasutades Boširovi nime pseudonüümina. Teine mürgitaja kasutas nime Aleksandr Petrov.

Mehed ise väitsid intervjuus telekanalile Russia Today, et on kõigest süütud turistid, kes läksid vaatama Salisbury kuulsat katedraali.

Kaht meest süüdistavad Briti võimud selle aasta 4. märtsil Salisburys mürgitamiskatses. Sihtmärgiks olid endine Vene spioon Sergei Skripal ja tolle tütar Julia. Uurijad usuvad, et mehed piserdasid närvimürki Novitšok Skripalide maja uksele Nina Ricci parfüümi väikesest testerpudelist.

Niisuguse pudeli leidis 27. juunil taaskasutatud asjade konteinerist Charlie Rowley, kes kinkis selle oma elukaaslasele Dawn Sturgessile. Naine pihustas arvatavat lõhnaõli oma randmetele, misjärel ta haiglas suri. Mees sai samuti mürgituse ja tema tervis on tänini kehv.