Seekord ei aidanud meid ka Konstantin Vassiljevi maagia. Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
15. november 2018, 23:36

7 VÕTIT | Eesti jäi Ungarile alla igas elemendis ning pudenes Rahvuste liigas alumisele tasandile (1)

Eesti jalgpallikoondis pidi Budapestis toimunud Rahvuste liiga kohtumises tunnistama Ungari 2:0 (8. Willi Orban, 69. Adam Szalai) paremust ning langes järgmiseks tsükliks "mudaliigasse" ehk D-liigasse. Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas kohtumise saatuse?

Enda kehv keskendumine. Ungari koondisel oli kohtumise jooksul küll korduvalt häid ja poolhäid võimalusi, kuid nende tabamused sündisid pigem tühistest olukordadest 

Mängu kaheksandal minutil teenis Ungari nurgalöögi, kus endine Saksamaa noortekoondislane Willi Orban lihtsalt Artur Pikka ennetas ning palli kindlalt Mihkel Aksalu selja taha saatis. 

Avapoolajal korduvalt väljalöökidega eksinud Aksalu mõistus kiilus aga korralikult kinni mängu 69. minutil kui ta hindas lahtise palli peale minnes olukorda valesti. Kaks sammu ette teinud väravavaht leidis ennast ühel hetkel eikellegimaalt ning Adam Szalai koksas kerge vaevaga palli üle tema väravasse.

2. Kas Eesti koondis läks ikka väljakule kolme võidupunkti järele?

Jah. Vähemalt esialgu. Martin Reim vihjas väravalöömise vajadusele juba eilsel pressikonverentsil ning Eesti 4-5-1 formatsioonis algkoosseis seda ka kinnitas. Kui jalgpallikohtumise võitja selguks nagu poksis, kohtunike hinnangute põhjal, siis esimesed kuus minutit oleks punktidega langenud otsus meie kasuks. 

Meie kõrge pressing ning aktiivsus kohutas ungarlasi, kes vajasid pärast avavilet paari minutit, et eestlaste survest kosuda ning oma hingamine korda saada. Paraku õnnestus neil kaheksandal minutil nurgalöögist oma ära lüüa ning pärast seda oli Eesti kui panniga piki pead saanud. 

Kogu eelnevalt näidatud aktiivsus oli hetkega kadunud. Avapoolajal tekkisid meie rünnakud peamiselt ääri kasutades. Äärel ülekaalu tekitamiseks liikus Konstantin Vassiljev aga tihti kesktsoonist ära, mis jättis jällegi Henri Anieri ees liiga üksi. Teisel poolajal olukord väga ei paranenud ning pigem jäi Eesti rünnakuüritusi isegi vähemaks. 

Otsest muutust ei toonud ka vahetusest sekkunud Sergei Zenjov, Sander Puri ja Ats Purje. 

Muideks, kohtumise lisaminutitel jooksis platsile Eesti koondise fänn, kes võttis platsi äärest kaasa ka palli ning virutas selle ise Ungari väravasse. Seda tuleb vist võtta ilmselge vihjena meie saamatu ründemängu osas. 

3. Kuidas sai tagalapaar Madis Vihmann – Joonas Tamm oma ülesannetega hakkama?

Põhimõtteliselt jah, aga ...  Oma põhiülesande ehk kaitsmisega said Tamm ja Vihmann peaaegu, et laitmatult hakkama. Sündisid ungarlaste väravad ju nurgalöögist (Artur Pikk magas jooksu maha) ning oma saamatusest (Mihkel Aksalu vale positsioneering).

Lisaks oli Vihmannil mängu viiendal minutil oivaline võimalus Eesti juhtima viia, kuid vastaste (varu)väravavaht Denes Dibusz oli oma ülesannete kõrgusel ning paraku ei õnnestunud ka Siim Lutsul jätkuolukorras palli üle joone koksata. 

Madis Vihmanni supervõimalus mängu algfaasis. Foto: AFP/Scanpix

Küll tuli Tamme ja Vihmanni nõrkus esile ründesse liikumisel. Tavapäraselt on Eestil tagaliinis palli ettepoole jagamas kas Klavan või Mets (kohati ka Baranov), kelle täpsed ja kiired söödud on nii mitmelgi korral lubavaid rünnakuid alustanud. Täna selliseid mehi aga platsil polnud ning Vihmann ja Tamm analoogseid sööte ei üritanud. 

Abi ei tulnud aga ka alumistelt poolkaitsjatelt (Ilja Antonovilt ning Artjom Dmitrjevilt), kellel Ungari poolkaitsjaid seljas elasid ning seetõttu rünnakute ehitamisel liiga palju ettepoole ei vaadanud. Olude sunnil langesid nad kohati isegi Tamme-Vihmanni vahele, moodustades nii neljase kaitseliini. 

Sealjuures ei aidanud Tamme ja Vihmanni ka tagasisöödud, sest Mihkel Aksalu väljalöögid põhjustasid Eestile rohkem halba kui head. 

4. Kes oli Eesti parim?

Madis Vihmann. Vette visatud Tallinna Flora keskkaitsja ülesanne polnud täna sugugi kerge. Ta pidi ohjama igapäevaselt Bundesligas pallivat Adam Szalaid, kes kostitas meid Tallinnas juba kahe väravaga. 

Kuigi võimalusi suutis Ungari edurivimees tekitada, tuleb kokkuvõttes ikkagi öelda, et 23aastase kaitsja pealt ei kärisenud. Mehe aktsiaid tõstis ka pisiasi, et täna mängis Eesti neljase kaitseliiniga, kus Ungari ründajatel oli rohkem ruumi askeldamiseks. 

Madis Vihmann võitlemas Adam Szalaiga. Foto: Reuters/Scanpix

5. Mida peab Eesti edasist silmas pidades parandama?

Eesti koondis peab sujuvamalt kaitsetsoonist rünnakule liikuma. Kontrate puhul on lahendused lihtsad ja sirgjoonelised, kuid positsioonirünnaku korral laiutas keskväljal üks suur auk. Meeskond oli jagunenud kaitsvaks ja ründavaks osapooleks ning nende vahelist ühenduslüli söödi täna lihtsalt ungarlaste poolt ära. 

Üks võimalik lahendus loova kaitsja puudumisele oleks ka Sergei Lepmets, kes annaks oma täpsete väljalöökidega meile ühe lisakäigu juurde. 

Lisaks tuleb Martin Reimil mõelda, keda kasutada järgmine kord tipuründes, kuna kaartide tõttu jääb Kreeka mängust kõrvale Henri Anier. 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Peatreener Martin Reim: "Kindlasti ei olnud paljudel ideaalne mäng, aga võin ka öelda, et paljud mängisid oma võimete piiril. Üle varju ei hüppa. Loomulikult sel tasemel oli palju praaki, ka palliga, aga see on loomulik, et kui pead palju ilma pallita töötama. Täna ei olnud sellise kvaliteedi ja kogemusega mängijaid, kes suudaks neid olukordi paremini rünnakule ehitada."

Konstantin Vassiljev: "Kodumeeskond tundis ennast mugavamalt ja nende mäng sujus paremini kui meie oma. Kahjuks hakkasime pikka palli mängima ja meil ei õnnestunud ründemängu sellega kõige paremini ehitada.

Me ei leidnud õigeid käike. Oleksime pidanud otsima rohkem sööte nurkadesse ja äärtesse. Mänguväljakut pikendama, et nende kaitsjad oleksid ka joosta saanud. Aga seda me ei suutnud ja jäime tihti ise surve alla."

7. Mis saab edasi?

Rahvuste liiga alagrupifaas lõppeb Eesti koondise jaoks kolme päeva päevast, kui pühapäeva õhtul kell 21.45 minnakse Ateena Olümpiastaadionil C-grupi viimases mängus vastamisi Kreekaga. Ungari võõrustab samal ajal koduplatsil Soomet.