Neil Warnock pressikonverentsil oma mõtteid jagamas. Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
29. jaanuar 2019, 17:05

Cardiff City peatreener Sala kadumisest: see on olnud mu karjääri raskeim nädal

Inglismaa kõrgliigaklubi Cardiff City inimesed on praeguseks veidi enam kui nädala pidanud elama teadmisega, et nende klubi rekordost Emiliano Sala jäi La Manche'i väina kohal väikelennukiga kadunuks. Meeskonna peatreeneri Neil Warnocki sõnul on tegemist olnud tema karjääri kõige hullema nädalaga. 

Kui esialgu lõpetati Sala ning piloot Dave Ibbotsoni otsingud eelmisel neljapäeval, siis praeguseks on need erinevate jalgpallurite annetuste toel taastatud. Warnock sõnas teisipäevase Premier League'i kohtumise eel, et kaalus möödunud nädala jooksul ka ameti mahapanemist. 

"Olen jalgpallitreener olnud 40 aastat ning läinud nädal oli kahtlemata minu karjääri raskeim," vahendab BBC 70aastase juhendaja sõnu. "Isiklikus plaanis, ma pole kunagi varem pidanud millegi sellisega toime tulema. Õnneks oleme suutnud treeningutel teineteise tuju üleval hoida. Aga see kõik on minu jaoks täiesti tume maa. Selliseid asju lihtsalt ei juhtu – või vähemalt sa ei usu, et need juhtuks."

"Arvan, et veetsin vahepeal 24 tundi lihtsalt mõeldes, et kas ma ikkagi peaksin sellel toolil veel istuma. Sest maailmas on palju tähtsamaid asju [kui jalgpall]. Selline sündmus sunnib sind sellele mõtlema. 

Aga mõistsin, et mul on vaja siin oma töö ära lõpetada. Ning see on suur töö. Nüüd on see muidugi juba kaks korda keerulisem, sest pean tugeva juhina näima ning kuttidele kinnistama, et suudame väikese ime korda saata."

Varasemalt ka Sheffield Unitedit, Crystal Palace'it, Queens Park Rangersit ning Leeds Unitedit tüürinud juhendaja ei varjanud ka seda, et nii tema kui ka mitmed mängijad on pärast Sala kadumist käinud psühholoogide juures professionaalset abi saamas. 

"Jah, ma otsisin abi. Leian, et seda tuleb teha. Rääkisin ka kuttidega alles täna [teisipäeva] hommikul sellest. Arvan, et see oli ainuõige lüke, sest sellises olukorras tuleb inimestega rääkida ning aidata neil olukorraga toime tulla. Tihti me ei mõista, kui rängalt selline trauma inimestele mõjub. See võib esile tuua ka mälestusi, mida sa ise oled kogenud. Ma ei kujuta ette, milliseks järgmised 24 tundi meie jaoks kujunevad. 

***

Mis juhtus?

Sala jäi kadunuks esmaspäeva õhtul, mil ta oli väikelennukiga suundumas Prantsusmaalt Inglismaale. Nimelt oli Premier League'i kuuluv Cardiff City just 18 miljoni euro eest ostnud argentiinlase mängijaõigused ning Sala oli teel just oma uue leivaisa juurde, mil väikelennuk La Manche'i väina kohal kadunuks jäi. Väikelennuki Piper Malibu, piloodi Dave Ibbotsoni ning Sala otsingud lõpetati neljapäeval, kuna pärast nii mitut päeva on nende elusalt leidmise võimalus nullilähedane.

Sala saatis lennuki kadumise eel sõpradele Snapchatis heliklipi: „Tere, vennad, kuidas teil, hulludel, läheb? Olin just Nantes'is tegemas asju, asju, asju, asju, asju ja see ei lõppe kunagi, kunagi, kunagi, kunagi. Olen lennukis, mis tundub, nagu see oleks laiali vajumas. Sõidan Cardiffisse, uskumatu. Juba homme alustan uues klubis treeninguid. Vaatame, mis juhtub. Vennad ja õed, on teiega kõik korras? Kui pooleteise tunni pärast ei kuule te minu käest uusi teateid, siis ma ei tea, kas keegi saadetakse mind otsima, sest nad ei leia mind. Isa, kardan nii väga!“

Prantsusmaalt Walesi teel olnud lennuk lendas umbes 1500 meetri kõrgusel, kui piloot palus Jersey saare lennujuhilt luba madalamale laskuda. Kontakt õhumasinaga kaotati, kui too oli umbes 700 meetri kõrgusel. Õhusõidukis olid vaid piloot ja Sala.

Väidetavalt oli lennukil probleeme juba õhkutõusul ning see õnnestus alles kolmandal-neljandal katsel. Ametivõimud pole seda siiski kinnitanud. Kohaliku meedia sõnul lendas Sala nädalavahetusel sama lennukiga Inglismaalt Prantsusmaale ning ei tundnud end toona turvaliselt ja pihtis seda endisele meeskonnakaaslaselegi. Õnnetuses võisid saatuslikuks saada jäätunud lennukitiivad. 

Kuigi Emiliano Sala ei jõudnud Cardiff City eest pidada ühtegi mängu, mõjus argentiinlasest ründaja kaotus klubile valusalt. Foto: AFP/Scanpix

***

Kes oli Emiliano Sala?

  • Sündinud 31. oktoobril 1990. aastal Santa Fe provintsis, Argentinas.
  • Alustas noorena Proyecto Creceri meeskonnas, profikarjäär algas Prantsusmaal Bordeaux´s.
  • Bordeaux´s debüteeris ta 2012. aastal, misjärel laenati ta aastate jooksul Orleans´i, Niort´i ja Caen´i. 
  • Nantes´iga liitus ta 2015. aastal ning lõi klubi eest 42 väravat.
  • Sala sai tänavu Prantsusmaa liigas kirja 12 tabamust, millega oli ta Kylian Mbappe (17), Edinson Cavani (14), Neymari ja Nicolas Pepe (13) järel viies mees. 
  • 19. jaanuaril sõlmis ta lepingu Inglismaa kõrgliigas palliva Cardiff Cityga.