Aleksei Poltaranin.Foto: KAI PFAFFENBACH/Reuters
Talisport
3. märts 2019, 17:07

DOPINGUSKANDAAL | Poltaranin varjab end Veerpalude eeskujul alaliidu eest, kasahhid on kindlad, et dopingu tarvitamine algas aastaid tagasi (9)

Aleksei Poltaranin oli üks viiest murdmaasuusatajast, kes Seefeldi MMil dopinguskandaali sattus. Aastaid Mati Alaveri ja Andrus Veerpalu näpunäidete järgi harjutanud kasahh pole juhtunu kohta kommentaare jaganud. 

Nii dopinguskandaali keskmesse sattunud Andreas Veerpalu kui ka tema isa Andrus Veerpalu pole pühapäevase seisuga vastanud ühelegi Eesti Suusaliidu päringule. Sama seis on Kasahstanis Poltaraniniga. 

"Poltaranin jätab oma käitumisega palju küsimärke õhku. Ta pole suhelnud ei Kasahstani Suusaliidu ega ka riigi konsuliga. See kinnitab veel enam, et kõik tema kohta suunatud süüdistused vastavad tõele," seisab Kasahstani Suusaliidu ametlikus avalduses.

Teine eestlasest patustaja, Karel Tammjärv tunnistas, et tema alustas keelatud võtete kasutamist 2016. aasta suvel. Kuigi Poltaranin tunnistas Austria politseile oma süüd, pole teada, millal tema halvale teele sattus. Kasahstani spordiajakirjanikud on kindlad, et asjaks läks 2014. aastal. 

"Kõik märgid näitavad, et Poltaranin alustas veredopinguga patustamist 2014. aasta veebruaris, Sotši olümpial," kirjutab Sports.kz. Siinkohal tasub ära märkida, et Veerpaluga algas koostöö vaid mõni kuu varem, 2014 kevadel sai Alaverist Poltaranini tiimi juht. 

Lisaks arvutati kokku, kui palju medaleid Poltaranin dopingu kaasabil võitis. Tiitlivõistlustel ei õnnestunudki tal poodiumile jõuda, küll aga jõudis ta kümnel korral kolme parema hulka MK-etappidel. Neist viis olid võidud.