Jarl Magnus Riiber võidukarikaga.Foto: Jan Huebner/Imago
Talisport
18. märts 2019, 11:13

Veel tunamullu Kristjan Ilvesega heidelnud norralane krooniti ülivõimsalt MK-sarja tšempioniks!

Eile tõmmati joon alla kahevõistluse MK-sarjale, ülivõimsaks tšempioniks krooniti 21aastane Jarl Magnus Riiber.

Kristjan Ilvesest aasta jagu noorem norralane on viimaste hooaegadega arenenud meeletu tempoga. 2017. aastal lõpetas Riiber MK-sarja 39. kohal, napilt Ilvese ees. Mullu tõusis ta juba esikümne lõppu ning tänavu krooniti ülikindlalt tšempioniks.

Oktoobris kasiinoealiseks saanud Riiber võitis lõppenud hooajal 21st võistlusest 12 ja kogus 1518 punkti. Vaid neljal korral jäi ta poodiumilt välja. Edu teiseks jäänud, mulluse meistri Akito Watabe ees oli koguni 625 silma.

Kusjuures eelmisel hooajal ei võitnud noor norralane ainsatki etappi. Mis oli edu retsept? „Mullune hooaeg andis kõva kogemuse. Olin mõnel korral teine, olümpial pidin leppima neljandate kohtadega. Tegime treeningus mõned muudatused ja realiseerisin võimalused paremini ära,“ vastas Riiber kodumaa meediale.

Ta lisas, et kõrged eesmärgid olid ka juba eelmisel hooajal, kuid tänavu loksus kõik paika: „See võtab aega, et tekiks võitmise kogemus ja rutiin.“

Aastaid MK-sarjas domineerinud sakslased trügiti üle pika aja poodiumilt sootuks välja. Watabe järel noppis kolmanda koha 841 punktiga Franz-Josef Rehrl.

Ilvese maksahoobid

Hooajale suurte ootustega vastu läinud Ilves jõudis punktikohale vaid kuuel korral. Lõpp-protokollis on kirjas 22 punkti, mis andis 68 silma pähe saanud võistleja seas 54. koha. Parimaks jäi Prantsusmaal Chaux-Neuve´i 23. positsioon. Asjad kiskusid kiiva kohe aasta algusest.

Kristjan Ilves. Foto: Aldo Luud

"See oli meeletu iseloomu kasvatamise hooaeg. Maksahaake tuli paremalt ja vasakult. Vaimselt oli hooaeg karm, aga lõpus harjusin ära," ütles Ilves möödunud nädalal Õhtulehele.

Suures plaanis kujunes kogu hooaeg Eesti kahevõistlusele üsna nukraks. Lisaks Kristjan Ilvese tegi MK-sarjas kaasa ka tema vend Andreas, kuid tal jäi punktiarve avamata. Paraku rohkem sportlasi meil üles anda polnudki.

**

Jarl Magnus Riiber

1997. aasta 15. oktoobril Oslos sündinud andekas kahevõistleja kindlustas MK-sarja tiitli juba 3. veebruaril. Sellele vaatamata ei lasknud Riiber põhja suusaalade MMil jalga sirgeks. Ta võitis kuldmedali nii normaalmäe individuaalvõistlusel kui ka võistkondlikult. Suurel mäel tuli leppida viienda kohaga, kuid tiimisprindis riputatu norralase kaela hõbemedal.

Varasemalt on Riiber kroonitud kahekordseks juunioride maailmameistriks (2015. aastal) ning Pyeongchangi olümpialt õnnestus võistkonnaga hõbe noppida. MK-sarjas triumfeeris ta esmakordselt 2016. aasta 6. veebruaril, kuid uuesti tõusis ta poodiumi kõrgeimale astmele alles tänavuse hooaja 30. novembril.