Foto: MARIANNE LOORENTS
Juhtkiri
28. mai 2017, 20:43

Juhtkiri | Valimised jagavad Savisaare pärandi ümber (18)

Nüüdseks on selge, et sügiseste kohalike valimiste põhiteema pole vähemalt Tallinnas linnaelu prioriteetide seadmine, vaid riigikogu valimisteks valmistudes hoopis Edgar Savisaare pärandi ümberjagamine. Nädalavahetusel Tallinna linnapeakandidaadiks tõusnud Kristen Michal ei salgagi, et nende põhieesmärk on kohalike valimistega Keskerakonna valitsusele umbusalduse avaldamine. Michali võit linnas tähendaks samal ajal ka tema võitu erakonna sees Hanno Pevkuri üle, kuid olles realist – pealinnas ei ähvarda Reformierakonda küll võit.

Samas pole sugugi välistatud üllatusedki, sest ees on esimesed valimised ilma Edgar Savisaareta. Valitsusse pääsenud Keskerakonnale on põhiküsimus, kas vene valija annab neile hääle ka Edgarita ning kas venelastele igal juhul meeldida tahtmise hinnaks pole eesti valija peletamine. Just viimasele näibki panustavat Reformierakond. Sellele viitab nende lubadus minna pealinnas üle vaid eestikeelsele haridusele vastukaaluks Keskerakonna soovile vene koolidele erandite tegemiseks.  Nende veel üks lubadus on kui Keskerakonna lubaduste peegelpilt: Keskerakonna prillikivi Tallinna TV sulgemine. Pensionilisa kallale minek või tasuta ühistranspordist loobumine ei tooks oravatele hääli ja seega lubab Reformierakond nende säilimist. Küll aga on oravate nõrk külg suurejooneline panustamine peibutuspartidele, kus linnaosades on esinumbriteks Taavi Rõivas, Urmas Paet ja Kaja Kallas. Kas keegi kujutab ette ekspeaministri saamist Kesklinna vanemaks või Paeti ja Kallase naasmist Euroopa Parlamendist Nõmme ja Kristiine linnaosa vanemaks?

Keskerakonna keskendumist vene kaardile näitab ka Taavi Aasa nimetamine linnapeakandidaadiks. Sest ta võib olla küll hea spetsialist, kuid pole kunagi olnud häältemagnet. Põhitoetus peab tulema venelastelt. Häälte saamise nimel võib Keskerakond aga jätkata oma leivanumbriga – venelastele jagatakse hoopis muid lubadusi kui eestlastele.

Küll aga on üsna võimalik seis, kus Keskerakond kaotab oma ainupositsiooni pealinnas ja võimu tuleb hakata jagama. Ühiskoalitsioon Keskerakonna vastu on vähetõenäoline, kuid mitte võimatu – lisaks Reformierakonnale sotside, EKRE, IRLi osalusel.

Jõujooned riigikogu valimisteks pannakse sügisel küll paika, kuid halvaks küljeks on kogu asja juures see, et siinsetele asjadele jagub kampaania aegu märksa vähem tähelepanu.