Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
19. november 2017, 16:55

OTSINGUD JÄTKUVAD: Argentiina allveelaev on siiani kadunud (7)

Argentiina merevägi kaotas reedel kontakti allveelaevaga ARA San Juan, mida nähti viimati kolmapäeval riigi idarannikust 432 kilomeetri kaugusel. 

Allveelaeva pardal on vähemalt 44 meeskonnaliiget, vahendab CNN.

"Me pole endiselt õnnestunud allveelaeva visuaalselt leida ega radarile saada. Samuti pole õnnestunud taastada sidet," sõnas mereväe kõneisik Enrique Balbi pressikonverentsil. Balbi sõnul on Ühendriigid, Suurbritannia ja Tšiili pakkunud muu hulgas logistilist toetust ning informatsioonivahetust.

Laupäeval avastati seitse ebaõnnestunud satelliitkõnet. Argentiina kaitseminister usub, et need võivad olla kadunud allveelaeva katsed ühendust taastada. Katsed kestsid umbes neli kuni 36 sekundit. Kaitseminister lisas veel, et USA uuringurühm tegeleb sellega, et välja selgitada, kust kõned tulid.

Kohe alguses polnud aru saada, milliseid kõnesid ARA San Juan allveelaev teha püüdis.

Mereväe pressiesindaja Enrique Balbi ütles, et ala, kust allveelaeva otsitakse, suurendati ning mitmekordistati ka otsimistiime.

Argentiina on valmistumas veealuseks päästeks ning abi saadakse nüüd juba rahvusvahelisel tasemel.

Kohalik meedia kirjutab, et tõenäoliselt tabas Saksamaal ehitatud TR-1700 tüüpi allveelaeva elektririke. San Juan oli teel Ushuaia mereväebaasist oma alalisse paiknemiskohta Mar del Plata mereväebaasi.

Argentiina mereväe protokollis on ette kirjutatud, et peale side katkemist peab allveelaev tõusma pinnale. 

"Olles nüüdseks juba pikka aega otsinud, ei saa me välistada ühtegi hüpoteesi," lisas Mar del Plata mereväe baasi juht Gabriel González. "Me pole suutnud tuvastada veesõidukit vee pinnal, mistõttu oleme pannud esikohale, et otsida uppunud allveelaeva."