EUROOPA LIITU JÄÄMISE POOLT: Leiboristide aastakonverentsi ajal Liverpoolis avaldasid tänavatel meelt Brexiti vastased.  Konverentsil selgus, et partei ridades on tugev toetus uuele referendumile Brexiti teemal: tervelt 86% leiboristidest toetaks praeguse valitsuse läbirääkimiste tulemuse rahvahääletusele panemist.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
28. september 2018, 07:47

Briti valitsus ikka veel tõrvasel katusel: nokk kinni, saba lahti (5)

Leiboristide liider Jeremy Corbyn kohtus neljapäeval Brüsselis Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier’ga. Valitsevate konservatiivide seas on see tekitanud võõristust, ehkki teati, et kohtumine oli ammugi kokku lepitud ja sel pole midagi ühist leiboristide äsjalõppenud eduka aastakonverentsiga.

Lõhenenud konservatiivid on tundlikud, ka kartlikud, sest möödunud nädala vapustavate sündmuste järel (peaminister Theresa May sai Salzburgis Euroopa Liidu mitteametlikul tippkohtumisel oma Brexiti-plaanile selgelt eitava vastuse ) on ajakirjandus jälle tähelepanu pööranud uute üldvalimiste võimalusele.

Uusi üldvalimisi ihkaks ka suurima opositsioonipartei juht Jeremy Corbyn. Kolmapäeval Liverpoolis lõppenud  leiboristide aastakonverentsil välja hõigatud uudsete majanduslahenduste ja Corbyni enda energilise kõne põhjal pole sugugi võimatu, et valimised võidaksid leiboristid. Viimased arvamusküsitlused (YouGov) tehti küll enne aastakonverentsi ega näita rahva arvamuses mingit olulist muutust: konservatiivide poolt hääletaks 40% ja leiboristide poolt 36%. Ka liidrite suhe on olnud enam-vähem stabiilne: May poolt hääletaks 36% ja Corbyni poolt 23%.

Leiboristid toetavad uut referendumit

Ent mängus on ka mitmed teised asjaolud. Aastakonverentsil selgus, et partei ridades on tugev toetus uuele referendumile Brexiti teemal: tervelt 86% leiboristidest toetaks praeguse valitsuse läbirääkimiste tulemuse rahvahääletusele panemist. 

Varivalitsuse Brexiti minister sir Keir Starmer tegi ettepaneku, et uus referendum peaks isegi küsima, kas mitte jäädagi Euroopa Liitu, ja tema kõnet tervitati ovatsioonidega. Samas on Theresa May välistanud igasuguse uue referendumi võimaluse.

Peaminister May mängumaa on imeahtake

Peaminister Theresa May mängumaa on samas imeahtake. Ta kinnitab visalt, et jääb truuks oma plaanile (tuntud kui Chequersi plaan), ja praegu ei ole tema valitsuse sees otsest protestilainet märgata. Samas on tekkinud alternatiiv, mida esitleti esmaspäeval ja mida toetavad mitmed tuntud konservatiivid, nende seas näiteks Boris Johnson, endine välisminister, ja David Davis, endine Brexiti minister. 

Alternatiivplaani autor on majandusinstituut (Institute of Economic Affairs) ja see põhineb mullu sõlmitud kokkuleppel Kanada ja Euroopa Liidu vahel. Seegi plaan, nii nagu Chequersi oma, ei lahenda siiski Iiri piiri küsimust, mis on jäänud läbirääkimistel kõige suuremaks komistuskiviks. Samas annaks alternatiivplaan riigile tunduvalt rohkem iseotsustamist, kui May plaan seda võimaldab. Analüütikud täheldavad ka uue plaani positiivset tooni, samas kui May valitsus pessimistlikult valmistub järjest rohkem võimaluseks, et riik kukubki Euroopa Liidust välja ilma igasuguse kokkuleppeta.

Brüssel saatis maksunõude

Hoopis väiksemate tähtedega on ajakirjandus edastanud äsja Brüsselist saabunud maksunõude, mille kohaselt tuleb riigil lähima kahe kuu jooksul maksta ligi 3 miljardit eurot Hiina kaupade sissetoomise eest. Väidetavalt on tegemist tollimaksupettusega kaupade suhtes, mis liikusid Suurbritanniast edasi teistesse ELi liikmesriikidesse. Kui riik nõutud summat ei maksa, siis läheb asi Euroopa Kohtusse, mille jurisdiktsioonist pääsemine on olnud üks May eesmärke.

Pühapäeval algab Birminghamis konservatiivide aastakoosolek. Kas ja kuidas May sellestki välja tuleb?