Brittide seas kasvab vastuseis Euroopa Liidust lahkumisele. Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
28. september 2018, 17:20

VÄRSKED KÜSITLUSTULEMUSED: britid on Brexiti vastu (17)

Brittide meelsuses on toimunud oluline muutus, selgub viimastest avaliku arvamuse küsitluse tulemustest. Kui 23. juunil 2016 toimunud rahvahääletusel pooldas riigi väljaastumist Euroopa Liidust ehk Brexitit 51,9% hääletamas käinud brittidest, siis praegu sooviks 52% brittidest, et Suurbritannia jääks Euroopa Liidu liikmesriigiks, vahendab Blick Online. Brexitit toetab vaid 48% küsitletutest. 

Praeguste plaanide järgi lahkub Suurbritannia Euroopa Liidust tuleva aasta 29. märtsil. Kõnelused lahkumislepingu üle on aga edenenud visalt. Britid on hakanud Brexitis järjest rohkem kahtlema ning juba soovitakse järjest valjemal häälel uue referendumi korraldamist. 

Peaminister Theresa May on küll korduvalt rõhutanud, et teist referendumit ei tule, kuid näiteks ka suurimal opositsioonierakonnal – leiboristidel – ei ole midagi uue rahvahääletuse korraldamise vastu. Pigem on nad selle poolt. 

Pühapäeval algab Birminghamis konservatiivide aastakonverents. Peaministri üks suuremaid kriitikuid oma partei ridades, endine välisminister Boris Johnson avaldas reedel ajalehes Daily Telegraph oma Brexiti plaani, milles kritiseeris teravalt Theresa May seisukohti.