Megan Rapinoe enne homset veerandfinaalmatši Prantsusmaaga pressikonvetsil.Foto: EPA/Scanpix
Jalgpall
27. juuni 2019, 20:40

PINGED ÜLEVAL! USA koondislane ärgitab ka oma tiimikaaslasi Trumpi vastu protesteerima ja Valget Maja boikoteerima (4)

USA naiste jalgpallikoondislase Megan Rapinoe ja president Donald Trumpi suhted on pehmelt öeldes pingelised ning Rapinoe õhutab ka oma tiimikaaslasi riigipea vastu astuma.

Rapinoe on juba kolm aastat protesti märgiks rahvushümni ajal põlvitanud ning jätkas seda traditsiooni ka MMil. Paar päeva tagasi võttis sel teemal sõna ka Trump, kes säärast käitumist kohatuks pidas.

Rapinoe valas õli tulle, kui teatas, et ei kavatse mingil juhul riigipea töökohta külastada. "Ma ei lähe kuradima Valgesse Majja," sõnas 33aastane ameeriklanna jalgpalliajakirjale Eight by Eight. "Ei. Ma ei lähe Valgesse Majja. Meid ei kutsutagi. Kahtlen selles."

Ameerika Ühendriikide riigipea heitis jalgpallurile kinda, kutsudes kogu koondise Valgesse Majja, vahet pole, mis kohal turniir lõpetatakse. Tavaliselt saavad selle au osaliseks vaid võitjad. Viimastel aastatel on külalisi muidugi eriti väheseks jäänud. Kas on sportlased keeldunud või pole Trump neid kutsunudki.

Rapinoe oma sõnadest ei tagane ja tahab, et teda toetaksid ka tiimikaaslased

"Jään oma sõnade juurde, välja arvatud vandesõna. Mu ema ei oleks selle üle kuigi õnnelik," lausus Rapinoe. Õhutaksin ka oma tiimikaaslasi mõtlema sellele, mida teeb administratsioon, kes ei tunne samamoodi, ega võitle samade asjade eest, mille eest meie võitleme."

Kuigi viimasel ajal on olnud rohkem juttu Rapinoest ja Trumpist kui jalgpalli MMist (v.a kui mõni ajakiri vagiinas asuvat jalgpalli kujutab), ei usu naiskonna peatreener Jill Ellis, et tekkinud pinged koondise mängu negatiivselt mõjutavad.

"Ma ei ole pidevalt nende juures, seega ma ei tea, mida nad ütlevad, aga lõppude lõpuks on treeningväljakul ja riietusruumis keskendumine fenomenaalne olnud," ütles Ellis. "Meie mängijad on valmis esimeste ja teiste pallide eest võitlema ning endast kõik andma.