Norra võidukas teatenaiskond.Foto: CHRISTOF STACHE
Pyeongchang 2018
17. veebruar 2018, 18:11

OLÜMPIAPÄEVA KOKKUVÕTE: Norra naised tõusid tuhast, Eesti mägikotkad lendasid, olümpial jagati 1000ndes kuldmedal (1)

Laupäev, 17. veebruar, oli Pyeongchangi olümpiamängudel pidupäev Norra murdmaakoondisele, sest naiste 4 x 5 km teatesõidus võidutses just nende naiskond. Eestlasi oli täna võistlustules ainult kaks, kui meeste suusahüpete suure mäe lõppvõistlusel tulid tornist alla nii Artti Aigro kui ka Martti Nõmme. Aga nüüd kõigest järjekorras. Naiste murdmaasuusatamise 4 x 5 km teatesõidus vedas igihaljas Marit Björgen Norra koondise olümpiakullani. Lõpuheitluses edestas 37aastane norralanna Pyeongchangi sprindi olümpiavõitjast Stina Nilssonist ning kindlustas endale oma karjääri seitsmenda olümpiakulla. Norra järel sai hõbeda Rootsi naiskond (+2,0) ning pronksmedalid kuulusid Venemaa sportlastele (+43,3). Loe pikemalt SIIT!
Marit Björgen. Foto: CHRISTOF STACHE

Ühtlasi oli see Björgenile 13. olümpiamedaliks, mida on täpselt sama palju kui Ole Einar Björndalenil. Enamat pole suutnud mitte keegi. Samuti kindlustas Björgen endale 7. olümpiakulla, mis on läbi aegade teine tulemus. 8 kulda on Björndalenil ja Björn Dähliel.  

Olümpiamänge kodust jälgiv Aivar Rehemaa pole enne sõitnud uskunud, et 37aastane Björgen suudaks Nilssonile lõpuheitluses koha kätte näidata. Loe pikemalt SIIT! 

Naiste laskesuusatamises 12,5 km ühisstardiga sõidus sai oma Pyeongchangi mängude esimese kuldmedali slovakk Anastassija Kuzmina, kes tegi nelja tiiru peale vaid ühe möödalasu ning edestas finišis teiseks tulnud Darja Domratševat 18,8 sekundiga. Norrale tõi järjekordse pronksmedali Tiril Eckhoff. Loe pikemalt SIIT!

Naiste laskesuusa esikolmik.  Foto: TOBY MELVILLE

Soomlaste suurlootus Kaisa Mäkäräinen põrus ka viimasel individuaaldistantsil, ületades finišijoone kümnendana. Loe pikemalt SIIT!
Asjatundja Margus Aderi sõnul oli tänane võistlus esimene kindla süžeega võistlus Pyeongchangi talimängudel. Loe pikemalt SIIT!

Meeste suusahüpete suure mäe võistlusel avas oma medaliarve Poola koondis, kellele tõi esimese medali (ja kohe kuldse!) Kamil Stoch, kes edestas kahe hüppe kokkuvõttes Pyeongchangi normaalmäe olümpiavõitjat Andreas Wellingeri 3,4 punktiga. Järjekordse medali teenis ka Norra, sest pronksile tuli Robert Johansson. Loe pikemalt SIIT!

Koondisekaaslased Kamil Stochi õlgadel kandamas.  Foto: STEFANO RELLANDINI

Meie suusahüppajatest näitas täna paremat minekut Martti Nõmme, kes kandus 107 meetri peale ning sai oma tiitlivõistluste parima ehk 43. koha. Hing jääb täna pigem rahule, lausus ta Eesti ajakirjanikele: "Täna õhtul midagi otseselt kripeldama ei jää." Loe pikemalt SIIT!

Artti Aigro hüppe pikkuseks mõõdeti täna 107 meetrit, mis andis 50 lõppvõistlusele pääsenu seas 48. koha. "Võrreldes eilsega oli hüpe kindlasti halvem," lausus ta Eesti ajakirjanikele. Loe pikemalt SIIT!

Asjatundja Jens Salumäe hinnangul täitsid meie suusahüppajad Pyeongchangis oma eesmärgi. Loe pikemalt SIIT!.

Naiste freestyle-suusatamises, mida viimasel paaril aastal on valitsenud Kelly Sildaru, sai kuldmedali kaela šveitslanna Sarah Höfflin, kes edestas kaasmaalast Mathilde Gremaud'i ja Isabel Atkinit. Loe pikemalt SIIT!

Sarah Höfflin.Foto: MARTIN BUREAU

TEISED ALAD: 

Meeste jäähokiturniiril alistas Tšehhi koondis karistusvisete järel üllatuslikuld Kanada 3:2, A-grupi teises mängus purustasid šveitslased Lõuna-Korea koondise 8:0. 

B-grupis panid venelased oma paremuse maksma põhimõttelises kohtumises USA vastu, mis võideti samamoodi kuivalt, 4:0. Grupi teises kohtumises alistas Sloveenia koondis bullitiseeria järel Slovakkia 3:2. Vaata tabeliseise SIIT!

Naiste ülisuurslaalomis sai kuldmedali kaela peamiselt lumelaudurina laineid lööv Ester Ledecka. 22aastane tšehhitar edestas kõigest 0,01 sekundiga tiitlikaitsjat Anna Veithi. Pronksi teenis Lichtensteini sportlane Tina Weirather (+0,11). 

Kuna olümpiavõit tuli tšehhitari jaoks sellise šokina, ilmus ta võistluse järgsele pressikonverentsile suusaprillidega. Põhjus - tal polnud meiki peal. Loe pikemalt SIIT!

Ester Ledecka suusaprillidega.  Foto: STRINGER

Ühtlasi jagati täna välja taliolümpia ajaloo 1000ndes kuldmedal, mille sai kaela meeste iluuisutamise individuaalvõistluse tšempion, jaapanlane Yuzuru Hanyu. Loe pikemalt SIIT!

Naiste skeletonis läks olümpiakuld Suurbritanniasse. Poodiumi kõrgeimale astmele tõusis Lizzy Yarnold, hõbeda sai kanadalanna Elisabeth Vathje ja pronksi sakslanna Jacqueline Loelling. 

Lühiraja kiiruisutamises jagati täna medaleid nii meeste kui ka naiste seas. Naiste 1500m distantsil viis kulla Lõuna-Koreasse Minjeong Choi. Hõbe ja pronks kuuluvad vastavalt hiinlannale Jinyu Li'le ja kanadalannale Kim Boutin'ile. 

Meeste 1000m distantsil võidutses kanadalane Samuel Girard, kes edestas ameeriklast John-Henry Krügerit ja Lõuna-Korea sportlast Yira Seo'd.

MEDALITABEL LAUPÄEVASE VÕISTLUSPÄEVA JÄREL: